Foto-tentoonstelling

Foto-tentoonstelling

Foto-tentoonstelling “The Men Who Killed Me: The strength of Rwandan genocide survivors” / “De mannen die mij hebben vermoord: De kracht van Rwandese genocide overlevenden”

De foto-tentoonstelling “The Men Who Killed Me” / “De mannen die mij hebben vermoord” is gebaseerd op het boek met de gelijknamige titel. Dit boek is een verzameling van 17 getuigenissen van overlevenden van seksueel geweld van de genocide in Rwanda, geïllustreerd met foto-portretten van deze overlevenden. Het boek met getuigenissen en de foto-expositie, gebaseerd op de foto-portretten uit het boek en aangevuld met andere foto’s van Samer Muscati, wordt door Stichting Mukomeze ingezet om op doeltreffende manier de misdrijven van seksueel geweld in conflictsituaties en de impact hiervan op mensen duidelijk te maken. Uit de verhalen en foto’s van deze overlevenden blijkt niet alleen de ellende en pijn die zij hebben moeten doorstaan, maar juist ook hun kracht en doorzettingsvermogen. De titel van het boek en de expositie is ontleend aan de uitspraken van enkele vrouwen tijdens de interviews voor het boek; het verwoordt een gevoel dat door veel van de overlevenden wordt gedeeld. Ondanks de verschrikkingen die genocideoverlevenden in Rwanda hebben meege­maakt, laat het werk van Stichting Mukomeze zien dat aandacht, erkenning en een klein steuntje in de rug een wereld van verschil kan maken. Met gepaste trots zien wij hoe genocideoverlevenden met een beetje steun hun leven weer oppakken en weer geloof in de toekomst krijgen.

Stichting Mukomeze beschikt over twee foto-tentoonstellingen in zwart-wit, op canvas- doeken van verschillend formaat van fotograaf Samer Muscati. De foto-tentoonstellingen kunnen op aanvraag, voor een kleine vergoeding, gehuurd worden. De grootste foto-expositie bestaat uit 29 zwart-wit foto’s op canvasdoeken en een vijftal kleurenbanners met bijbehorende teksten en video’s. Deze foto-expositie is ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught en Stichting Mukomeze en was begin 2011, twee maanden te zien in Nationaal Monument Kamp Vught. De andere foto-expositie is kleiner en bestaat uit 20 zwart-wit foto’s op canvasdoeken en begeleidende teksten en werd ontwikkeld door Stichting Mukomeze bij gelegenheid van de 15e herdenking van de genocide in 2009 op Tilburg University. In 2013, hebben we een extra dimensie aan de expositie toegevoegd: middels teksten en foto’s laten we zien hoe het vandaag de dag met de genocide overlevenden gaat en hoe ze hun leven weer hebben opgepakt. Zo mogelijk verzorgt Stichting Mukomeze ook een lezing op de locatie waar de foto-expositie staat. De foto’s van Samer Muscati zijn ook te koop; de opbrengsten gaan, net als de opbrengsten voor de huur van de foto-tentoonstelling, naar Stichting Mukomeze.

Neem contact met ons op indien u interesse heeft in de foto-tentoonstelling of het kopen van een foto.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van de impact van ons werk op het leven van genocide-overlevenden (tussen 2008 en 2016) die elk een sponsorschap via stichting Mukomeze ontvangen. De huidige situatie (met tekst en foto) kan tevens in de foto-tentoonstelling aan bod komen.

Marie LouiseMarie Louise Niyobuhungiro (Geboren 1975 (dag en maand onbekend)

Situatie in 2008:  ‘Vijf dagen lang ben ik vijf keer per dag verkracht. De verkrachter heeft nooit iets tegen mij gezegd. De mensen uit de buurt hebben de verkrachtingen, die in het bos plaatsvonden, vaak gezien. Deze mensen, een Interahamwe militiaman en andere Hutu’s keken naar hoe hij me verkrachtte en hebben nooit iets gedaan om het te stoppen. Het deed hen niets, omdat ik een Tutsi was.’

Marie LouiseHuidige situatie: Met Marie Louise en haar vijf kinderen gaat het goed, alhoewel het opzetten van een eigen zaakje nog niet helemaal wil lukken, vooral vanwege haar steeds terugkerende trauma. Wel krijgt ze inkomsten uit de verhuur van een deel van haar huisje. Zij droomt er van dat haar kinderen kunnen studeren aan de universiteit, zodat zij een betere toekomst krijgen.

 

————————————————————

Marie Marie Mukabatsinda (Geboren 22 oktober 1956)

Situatie in 2008: ‘Ik wil dat jullie weten dat de gruwelijkheden die mensen elkaar hebben aangedaan tijdens de genocide meer zijn dan een mens kan verdragen. Een lange tijd erna heb ik mezelf veracht vanwege wat er gebeurd is. Ik haatte alles rondom me, omdat het mij herinnerde aan wat ik kwijt was geraakt. Ik dacht heel lang dat ik liever dood had willen zijn dan met Hiv te leven, maar ik heb steun ontvangen van een organisatie die mijn Hiv behandeld en mij eten bezorgt. Nu weet ik dat ik met Hiv kan leven.’

Marie Huidige situatie: Marie verbouwt cassave op het land. Ze droomt er van haar eigen kapsalon te hebben. In een brief aan haar sponsor schreef Marie: ‘Mijn leven wordt steeds beter; door jou heb ik weer een toekomst.’ In 2015 ging het goed met Marie en kon zij onafhankelijk van het sponsorschap verder. Kortom, middels het sponsorschap was Marie empowered.

—————————————————————–

ErnestineErnestine Nyirangendahayo (Geboren 1981 (dag en maand onbekend))

Situatie in 2008: ‘Eén van hen zei dat ik te jong was om verkracht te worden – ik was toen pas dertien jaar – maar die andere zei dat, als ik al té jong was, mijn vagina was dat niet. Ze zeiden dat ze mij zouden vermoorden nadat ze mij verkracht zouden hebben. Ik zag dat ze messen hadden en daarom smeekte ik hen mij meteen te doden. Ik wilde dood, maar ze zeiden dat zij me pas dood zouden maken nadat ze klaar waren met mij.’

ErnestineHuidige situatie: Met Ernestine gaat het erg goed. Ernestine heeft nu haar eigen koffie-plantage, huis en koe (via het koeienproject van stichting Mukomeze). Haar kinderen presteren goed op school. Ernestine kan zich erg verbazen over het feit dat ze geholpen wordt door mensen die haar voorheen niet kenden. Aan haar sponsor schreef ze eerder: ‘Heel erg bedankt! Ik ben nu een ander persoon door jou. Jij hebt me uit de eenzaamheid gehaald. En dat je me zelfs thuis bent komen opzoeken was zo bijzonder voor mij; het maakte me gelukkig. Daardoor voelde ik me erkend in de gemeenschap.’ In 2015 was Ernestine ’empowered’ en is zij uit het sponsorschapsprogramma gegaan.