Archief activiteiten

Archief activiteiten

Activiteiten 2015

– 4 november 2014 t/m 6 januari 2015

Expositie ‘De mannen die mij hebben vermoord: de kracht van genocide overlevenden’, met foto’s van Samer Muscati, in de expositieruimte van stichting De Ring, Stadhuis, Epe. De opening van de expositie vond plaats op 5 november, met o.a. een lezing door Pinar Okur en wethouder Jan Aalbers (Kunst en Cultuur).

– 22 januari 2015

Anne-Marie de Brouwer gaf een college aan 15-17 jarigen op het Beatrix College in Tilburg op uitnodiging van docente Marieke Hopman in het kader van haar cursus internationaal recht. Zij hadden ter voorbereiding een getuigenis gelezen uit het boek ‘De mannen die mij hebben vermoord’ en we spraken over de levens van deze genocide overlevenden van seksueel geweld.

– 29 april 2015

Mama Lambert (de trauma-therapeut bij onze partnerorganisatie Solace Ministries in Rwanda) sprak op uitnodiging van Veritas Forum en Academic Forum (Tilburg University) in Nederland op het symposium over ‘Onrechtvaardigheid en Vergeving’. Meer dan 300 personen waren aanwezig. Mama Lambert vertelde openhartig hoe ze om is gegaan met het verlies van haar familieleden tijdens de genocide en hoe ze uiteindelijk in staat is geweest de moordenaars te vergeven en andere overlevenden te helpen hun leven weer op te pakken. Tijdens deze bijzondere en inspirerende avond waren naast Mama Lambert, ook Jean Pierre Karabaranga (Ambassadeur van Rwanda in Nederland), Allan Moore (Docent criminologie en strafrecht aan de ‘School of Media, Culture and Society’ van de ‘University of the West of Scotland’) en Riël Vermunt (Universitair hoofddocent sociale en organisatie psychologie aan de universiteit van Leiden) aanwezig om te spreken over dit thema. Prof. Rianne Letschert (INTERVICT, Tilburg University) leidde de bijeenkomst. Er werd ook stilgestaan bij de 21e herdenking van de genocide. Mukomeze toonde tijdens deze bijeenkomst haar zojuist verschenen korte introductie video voor de eerste keer.

– Mei 2015

Patrick Cammaert (lid internationale adviesraad) was in Rwanda voor werk en ontmoette daar, naast medewerkers van onze partnerorganisatie, de twee vrouwen die hij recentelijk was gaan sponsoren met opbrengsten van geld voor zijn verjaardag (i.p.v. een cadeau).

– 6 mei 2015

Besloten bijeenkomst met Mukomeze bestuur, partners en vrijwilligers, en Mama Lambert, ter ere van Mama Lambert’s bezoek aan Nederland.

– 31 mei 2015

Wil Resing (een van onze sponsoren) deed ook dit jaar weer mee aan de 20km van Brussel en heeft hiermee – naast het genereren van aandacht voor Mukomeze door het dragen van een Mukomeze loopshirt – €930 opgehaald voor de vrouwen in Rwanda.

– 10 juni 2015

Deelname aan bijeenkomst van het Bredaas Vrijwilligers Café in Kinderboerderij de Sik te Breda. De bijeenkomst stond in het kader van fondsenwerving.

– 28 juli 2015

Vrijwilligster Christine van Noort sprak in de kerk van Maarn over haar ervaringen in Rwanda en de impact van het werk van Solace Ministries en Mukomeze op overlevenden van de genocide.

– September 2015

Anne-Marie de Brouwer en Freek Dekkers waren in Rwanda tijdens de viering van Solace Ministries’ 20-jarig bestaan. Samen met andere internationale partners en personeel van Solace Ministries en alle beneficianten stonden we stil bij 20 jaar Solace Ministries. Ook gaven we 8 koeien aan vrouwen uit de Mugina gemeenschap weg; dit was onderdeel van het Mukomeze koeienproject 2015 waarbij in totaal 23 koeien aan 23 vrouwen van verschillende gemeenschappen zijn gegeven met als doel empowerment.

– 10 oktober 2015

Een van onze sponsoren, Rianne Letschert, ontmoette (nogmaals) tijdens een werkverblijf in Rwanda, de vrouw die ze jarenlang had gesponsord en nu empowered is.

– 21 oktober 2015

College door Eefje de Volder aan 16-17 jarigen op het Beatrix College in Tilburg over de genocide in Rwanda, oorzaken en gevolgen, alsook het seksuele geweld. Het college maakte onderdeel uit van een reeks colleges over de VN, mensenrechten en kinderrechten, opgezet door Marieke Hopman.

– 7 december 2015

Lancering van Mama Lambert’s boek ‘Voor wie niet in wonderen gelooft’ en ‘For those who do not believe in miracles’ (Wolf Legal Publishers, opgetekend door Hans Dekkers) in de Black Box van Tilburg University. De boek launch was onderdeel van een symposium met als thema ‘gerechtigheid, vergeving en verzoening’. Sprekers waren: Mama Lambert, Lieve Troch, Hans Dekkers, Rianne Letschert, Ted Strop-von Meijenfeldt, Willem-Jan van der Wolf, Herbert Ndahiro en Anne-Marie de Brouwer. Het symposium was georganiseerd door: Platform Vrouwen & Duurzame Vrede, Mukomeze, Wolf Legal Publishers, INTERVICT en de Dutch Foundation of Religious against Trafficking in Women.

– 9-10 december 2015

Aanwezig met een standje bij het Europees Parlement in Brussel (op uitnodiging), waar we twee dagen lang handwerkjes van Rwandese vrouwen verkochten. Mama Lambert was ook aanwezig en kon hier tevens haar zojuist uitgebrachte boek onder de aandacht brengen en verkopen.

– 10 december 2015

Bijeenkomst in de Maranatha studentenkerk in Tilburg (op internationale mensenrechtendag), waar Mama Lambert haar verhaal van overleving en wederopbouw vertelde aan de pastor en Tilburgse studenten.

Activiteiten 2014

– 5 februari 2014: Presentatie over het werk van Mukomeze (door vrijwilliger) bij de Christelijke studentenvereniging Navigators in Tilburg.

– 4 april 2014: Conferentie georganiseerd door het Institute of Social Studies (ISS), African Studies Centre (ASC) en de Rwandese Ambassade in Nederland bij het ISS in Den Haag in het teken van de 20e herdenking van de Genocide in Rwanda. O.a. Mama Lambert (trauma-therapeute bij onze partnerorganisatie in Rwanda) en een bestuurslid van Mukomeze waren uitgenodigd om hier te spreken.

– 16 mei 2014: Overhandiging van een cheque ter waarde van €3600 door Soroptimistclub Bommelerwaard aan bestuursleden van Stichting Mukomeze. Het geld was opgehaald ter besteding aan een gemeenschapsontwikkelingsfonds in Rwanda.

– 18 mei 2014: Een van onze sponsoren liep – in een Mukomeze t-shirt – de ‘20 kilometer van Brussel’. De opbrengst kwam stichting Mukomeze ten goede.

– 25 mei 2014: Mukomeze was aanwezig bij de 20e herdenking van de Rwandese genocide in de Synagoge in het centrum van Tilburg. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Rwandese gemeenschap in Tilburg, Intervict, Wereldpodium, Academic Forum en Mukomeze.

– 1 juni t/m 10 juni: Met 7 sponsoren en geïnteresseerden van Mukomeze en twee bestuursleden naar Rwanda voor een tiendaagse reis door het land zodat sponsoren/geïnteresseerden met eigen ogen konden zien wat Mukomeze in Rwanda doet.

– Augustus 2014: Een van onze sponsoren bezoekt gesponsorde vrouw in Rwanda.

– 27 september 2014: Reünie Rwanda-reis 2014 (besloten bijeenkomst).

– 4 november 2014 t/m 6 januari 2015: Expositie ‘De mannen die mij hebben vermoord: de kracht van genocide overlevenden’, met foto’s van Samer Muscati, in de expositieruimte van stichting De Ring, Stadhuis, Epe. De opening van de expositie vond plaats op 5 november, met o.a. een lezing door een bestuurslid van Mukomeze.

– 16 november 2014: Presentatie over seksueel geweld in ’t Hazzo in Waalre. De presentatie stond in het licht van het thema van 3FM Serious Request/Rode Kruis over vrouwen en meisjes die seksueel geweld in conflictsituaties hebben meegemaakt.

– 17 December 2014: Presentatie bij de NES (Nieuwe Eper Sociëteit) in Epe over het ontstaan en het werk van Stichting Mukomeze.

Activiteiten 2013

– 26 februari 2013: Pub-lezing in Tilburg met studenten van studievereniging INTERACT (Magister) van Tilburg University.

– 4-17 maart 2013: Foto-expositie ‘De mannen die mij hebben vermoord’, De Poorterij, Zaltbommel.

– 8 maart 2013: Aanwezig met een standje en korte lezing over ons werk bij De Poorterij, Zaltbommel, waar de Soroptimistclub Zaltbommel activiteiten organiseerden in het kader van internationale vrouwendag.

– 16 april 2013: Lezing bij Protestante vrouwen groep Dinther.

– 26 april 2013: Voorzitter Anne-Marie de Brouwer ontvangt een Koninklijke onderscheiding – Ridder in de Orde van Oranje Nassau – voor zowel haar professionele als maatschappelijke (Mukomeze) werk.

-30 april t/m 1 juni 2013: Foto-expositie ‘De mannen die mij hebben vermoord: De kracht van Rwandese genocide-overlevenden’, Lunchroom De Uitdaging, Ulvenhout.

– 8 mei 2013: Lustrum van Stichting Mukomeze, met het draaien van de film ‘Un dimanche a Kigali’, Chassé Cinema, Breda.

– 11 mei 2013: Lustrum van Stichting Mukomeze, met een borrel voor sponsoren, donoren en geïnteresseerden van de stichting, bij Lunchroom De Uitdaging in Ulvenhout (gesloten bijeenkomst).

– 11 en 13 juni 2013: Samen met leden van de Soroptimistclub Bommelerwaard heeft Mukomeze gefietst om geld op te halen voor een duplex-woning voor vrouwen in Rwanda.

– 16 juni 2013: Gregoriaans koor Karolus Magnus ‘Een gezongen monument voor vrouwen’ met voorafgaande viering met Mama Lambert (genocide-overlevende en counselor bij onze partnerorganisatie in Rwanda) in Sint-Laurentiuskerk te Ulvenhout.

– 20 juni 2013: Interview met Mama Lambert en herdenking van de genocide tegen de Tutsi in de Synagoge in Tilburg.

– 1 september 2013: Enkele bestuursleden en vrijwilligers van Stichting Mukomeze namen deel aan de loop ‘Tilburg Ten Miles’ om aandacht te vragen voor Mukomeze’s doel, het vinden van sponsoren voor vrouwen in het zuiden van Rwanda.

– 5 september 2013: Aanwezig bij Braderie Zaltbommel samen met Soroptimistclub Bommelerwaard om tweedehands juwelen te verkopen. Opbrengsten worden gebruikt voor het bouwen van een duplex-woning voor Rwandese vrouwen.

– 21 september 2013: Aanwezig bij de Koolhovense markt in Tilburg met een kraampje waar we handwerkproducten van Rwandese vrouwen verkochten.

Activiteiten 2012

– 11 januari 2012: Lezing bij Soroptimistclub Bommelerwaard. Soroptimistclub Bommelerwaard heeft voor 2012 en 2013 gekozen Stichting Mukomeze te ondersteunen middels een huizen-project voor vrouwen in Rwanda.

– Januari – februari 2012: Mukomeze in Rwanda. In januari en februari was Mukomeze 10 dagen in Rwanda bij partnerorganisatie Solace Ministries om te zien hoe het gaat met de gesponsorde individuen en projecten. Voor verslagen en foto’s, zie onze facebook pagina: foto’s en verslagen Eefje, Annemarie en Anne-Marie (Anne-Marie over de overlevenden in het boek ‘De mannen die mij hebben vermoord’).

– 4-16 april 2012: Foto-expositie ‘The Men Who Killed Me’, Cultuurcentrum Maasmechelen, België. Op de openingsavond (4 april, 20:00) gaf Stichting Mukomeze een lezing over het werk dat wij doen voor Rwandese overlevenden van de genocide. Tevens was er een standje met onze handwerkproducten.

– 21 april 2012: Kledingruilbeurs Soroptimistclub Bommelerwaard in Gameren. Stichting Mukomeze was aanwezig tijdens deze kledingruilbeurs met handwerkproducten gemaakt door vrouwen uit Rwanda. De opbrengsten van die dag gaan geheel naar Stichting Mukomeze (huizen-project).

– 8 mei 2012: Lezing tijdens 18e herdenking van de genocide op Tilburg University georganiseerd door Academic Forum i.s.m. Alphonse Muleefu en Felix Ndahinda.

– 11 mei 2012: Lezing tijdens de bijeenkomst ‘Vrouwen Ontmoeten Vrouwen‘ in Tilburg.

– 20 – 24 mei 2012: Foto-tentoonstelling ‘The Men Who Killed Me’, World Forum, Den Haag tijdens het 14e internationale symposium van de World Society of Victimology.

– 24 juni 2012: Aanwezig bij de ‘Vrienden van Rwanda dag’ in Wageningen.

– 6 september 2012:Aanwezig met standje op Braderie in Zaltbommel samen met Soroptimistclub Bommelerwaard. De opbrengsten van die dag gaan geheel naar Stichting Mukomeze (huizen-project).

–  21 november 2012: Impulsis Media en Fondsenwervingsdag, Utrecht.

– 22 november 2012: Workshop “Samenwerken met Wilde Ganzen”, Den Haag.

– 15 december 2012: Aanwezig met kraampje op Iriks Winterfair Breda, Breda.

Activiteiten 2011

– 13 januari 2011: Lezing bij studentenvereniging S.S.R.-N.U. in Utrecht.

– 6 februari – 27 maart 2011: Launch boek en fotoexpositie ‘De mannen die mij hebben vermoord’ (Nederlandse vertaling van ‘The Men Who Killed Me’) i.s.m. Nationaal Monument Kamp Vught. De fotoexpositie was gedurende deze periode te bezichtigen in de expositiezaal van Nationaal Monument Kamp Vught, en legde daarmee een link van het geweld in de Tweede Wereldoorlog naar het geweld van vandaag. Tevens zijn er in deze periode enkele activiteiten georganiseerd in Nationaal Monument Kamp Vught, waaronder:

  • 6 februari 2011: Opening foto-tentoonstelling en launch boek met getuigenis van genocide-overlevende Denise Uwimana, in aanwezigheid van Kathleen Ferrier, Tweede-Kamerlid CDA, die het eerste exemplaar van het boek ontving.
  • 27 februari 2011: Film ‘Shooting Dogs’, met nabespreking Stichting Mukomeze.
  • 10 maart 2011: Rondleiding studenten van Tilburg University en bestuursleden van Stichting Mukomeze in Nationaal Monument Kamp Vught.
  • 26 maart 2011: Stichting Mukomeze aanwezig in de expositieruimte ‘De mannen die mij hebben vermoord’ en met een stand bij de Vriendendag van Nationaal Monument Kamp Vught.
  • 27 maart 2011: Film ‘A Sunday in Kigali’, met nabespreking Stichting Mukomeze.

– 2 maart 2011: Lezing bij Webster University in Leiden in het kader van internationale vrouwendag.

– 23 maart 2011: Lezing bij Rotary Vught.

– 5 april 2011: Lezing tijdens de 17e herdenking van de Rwandese genocide aan Tilburg University.

– 7 april 2011: Lezing bij de 17e herdenking van de Rwandese genocide bij het ISS in Den Haag.

– 3 augustus 2011: Lezing door Mama Lambert (counselor bij onze partnerorganisatie Solace Ministries in Rwanda) over werkzaamheden van Solace Ministries en Stichting Mukomeze bij Rotary Vught.

– 7 augustus 2011: Getuigenis en uitleg over werkzaamheden van Solace Ministries en Stichting Mukomeze door Mama Lambert in de Opstandingskerk te Tilburg.

– 14 augustus 2011: Tijdens een Mukomeze-borrel in Breda, speciaal georganiseerd voor Mama Lambert, onze sponsoren en vrijwilligers, heeft Mama Lambert haar getuigenis gegeven en verteld over haar werk als counselor voor genocide overlevenden bij Solace Ministries in Rwanda.

– 3 oktober 2011: Lezing bij de Katholieke Vrouwenorganisatie (KVO) Ulvenhout.

– 22 december 2011: Lezing en fotoexpositie ‘The Men Who Killed Me’ tot en met half mei 2012 – bij de ‘Nachtuniversiteit’ Tilburg University. Het doel van dit evenement was om geld in te zamelen voor het thema van 3FM Serious Request van dat jaar: ‘Oorlogsmoeders’.

Activiteiten 2010

– 10 februari 2010 – 1 september 2010: Foto-tentoonstelling ‘The Men Who Killed Me’ bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

– 8 april 2010:16e herdenking van de Rwandese genocide aan Tilburg University. Stichting Mukomeze was hierbij aanwezig met een stand om handwerkproducten te verkopen.

– 26 april 2010:Lezing bij deLion’s Club Oisterwijk.

– 28 april 2010: Aanwezig met stand bij conferentie ‘Doorbreek Huiselijk Geweld’ in Goirle, georganiseerd door de Provinciale Vrouwenraad Noord-Brabant.

– Augustus 2010: In augustus bezochten enkele bestuursleden van Stichting Mukomeze haar partnerorganisatie in Rwanda voor monitoring en follow-up van de werkzaamheden.

– 23 september 2010: Eervolle vermelding voor de voorzitter van Stichting Mukomeze bij de uitreiking van de Bredase Vredesprijs. Dit vond plaats in de KMA en was georganiseerd door COS Brabant.

– Oktober 2010: Verschillende presentaties in de maand oktober bij verschillende horeca-opleidingen in Brabant (De Rooi Pannen Eindhoven, De Rooi Pannen Breda en ROC de Leijgraaf Oss en Cuijk), waarvan de studenten in het kader van Wereldvoedseldag een eerlijke maaltijd bereidden. Opbrengsten van deze maaltijden gingen naar het Pinda-project in Rwanda.

– 25 november 2010: Aanwezig met een stand op het landelijke Symposium ‘Doorbreek Huiselijk Geweld – Praat erover!’ georganiseerd door de Nederlandse Vrouwenraad i.s.m. de Provinciale Vrouwenraad Noord-Brabant ter ere van de internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen.

– 24 december 2010: Presentatie bij en deelname aan de fakkeltocht van ‘Fakkels voor Vrede’ in Tilburg. Dat jaar ging de opbrengst van ‘Fakkels voor Vrede’ naar Stichting Mukomeze en werd het bedrag besteed aan het opzetten van een marktplaats in Nyanza.

Activiteiten 2009

– 27 januari 2009: Gastspreker tijdens de ‘Holocaust Memorial Day’ op Tilburg University.

– 7 april 2009:Deelname aan en organisatie van de 15e herdenking van de Rwandese genocide op Tilburg University met het voordragen van getuigenissen van overlevenden van seksueel geweld en launch van de foto-tentoonstelling en het boek ‘The Men Who Killed Me: Rwandan Survivors of Sexual Violence’. Denise Uwimana gaf tevens haar getuigenis als genocide overlevende.

– 7 april – 4 juli 2009: Organisatie van de 100 dagen durende reizende foto-tentoonstelling ‘The Men Who Killed Me’ met 20 zwart-wit foto’s op canvas doeken waarop de portretten van de overlevenden van seksueel geweld wiens getuigenissen en foto’s in het boek ‘The Men Who Killed Me’ zijn opgenomen. De foto-tentoonstelling omvat foto’s van Samer Muscati en trok gedurende 100 dagen – de duur van de genocide – door Nederland. De foto-tentoonstelling was op de volgende locaties in Nederland te zien: Tilburg University (7 april 2009 – 21 april 2009), Huis van de Wereld Tilburg (22 april 2009 – 1 mei 2009), Openbare Bibliotheek Wageningen (2 mei 2009 – 14 mei 2009), Heerenstraat Theater Wageningen (4 en 5 mei 2009), Avans Hogeschool Breda (15 mei 2009 – 31 mei 2009), Cinemariënburg Nijmegen (1 juni 2009 – 13 juni 2009), en Ministerie van Buitenlandse Zaken (16 juni 2009 – 4 juli 2009).

– 6 oktober 2009: Lezing bij Rotary Eindhoven Noord.

– 5 november 2009:Lezing op Tilburg University.

– 18 november 2009: Lezing bij het Katholieke Vrouwen Gilde (KVG) in Dongen.

– 25 november 2009 – 10 februari 2010: Foto-tentoonstelling ‘The Men Who Killed Me’ bij Cordaid in Den Haag.

– 26 november 2009: Lezing bij Cordaid in Den Haag in het kader van ‘16 days of activism against gender violence’.

– 2 december 2009: Verkoop van handwerkproducten gemaakt door Rwandese vrouwen op het Paletplein in Tilburg.

Activiteiten 2008

– 8 mei 2008: Oprichting van Stichting Mukomeze.

– 14 november 2008:Lezing bij Rotary Club Breda-West.

– 9 december 2008: Deelname als gastspreker aan het Wereldpodium te Tilburg in het kader van de Mensenrechtendag (60 jaar mensenrechten).

– 31 december 2008 en 1 januari 2009: Denise Uwimana (voorheen maatschappelijk werkster bij Solace Ministriesin Rwanda en lid van de internationale adviesraad van Stichting Mukomeze) mocht als overlevende van de genocide getuigen in de Johanneskerk en de Markuskerk in Breda. Stichting Mukomezewas daarbij aanwezig en gaf informatie over haar werkzaamheden.

Enkele activiteiten die al vóór de officiële oprichting van Mukomeze in mei 2008 plaatsvonden zijn:

8 maart 2008: De entreegelden voor het symposium over ‘Androgynous Leadership’ dat georganiseerd werd door de Rotary Club Utrecht International en plaatsvond in Utrecht ter ere van Internationale Vrouwendag werden aan Solace Ministries in Rwanda gedoneerd.

– November 2007: Presentatie, samen met Dr. Wolfgang Reinhardt, voor rechtenstudenten van de Juridische Hogeschool Tilburg en voor leden van Rotary Club Utrecht International.