Ambassadeurs

Ambassadeurs

Onze ambassadeurs:

Ambassadeur Rianne Letschert

Sinds 8 juni 2016 is Rianne Letschert ambassadeur van Mukomeze. Ambassadeur_Rianne[1]Rianne is al jaren een sponsor van enkele vrouwen in ons sponsorschapsprogramma. In haar functie als ambassadeur zal ze ons helpen de aandacht voor de situatie van Rwandese genocide overlevenden van seksueel geweld te vergroten. Ze begon hier al direct mee tijdens haar afscheid van Tilburg University op 8 juni j.l. als directeur van INTERVICT (International Victimology Institute Tilburg) en hoogleraar victimologie en internationaal recht. Tijdens haar afscheid kondigde ze haar ambassadeurschap voor Mukomeze aan. Rianne is sinds 1 september 2016 de rector magnificus van Maastricht University.

Ambassadeur Patrick Cammaert

Amb._Patrick_Cammaert_(NL)[1]Patrick heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis, als generaal-majoor (inmiddels ret.), in internationale vredeshandhaving, conflict en veiligheid. Een van zijn huidige activiteiten bestaat uit het geven van een groot aantal trainingen over hoe je conflict-gerelateerd seksueel geweld kunt voorkomen. Deze trainingen geeft hij aan militair personeel over de hele wereld. Hiermee draagt hij bij aan het beëindigen van seksueel geweld in conflictsituaties; een ware inspirator voor ons! Patrick is ook een goede bekende van Mukomeze: al vanaf dat Mukomeze bestaat is hij lid van onze Internationale Adviesraad. Patrick is zeer bekend met het lot van slachtoffers van seksueel geweld in conflicten, inclusief Rwanda, en is tevens sponsor van enkele vrouwen in ons sponsorschapsprogramma. Patrick is onze ambassadeur sinds 22 juni 2016.

Ambassadeur Lauren Jackson

Lauren Jackson, ster van het Olympische Basketbalteam van Australië tijdens vier Olympische Spelen, zet zich sinds 8 mei 2013 (1e Lustrum) in als ambassadeur van stichting Mukomeze.
Lauren Jackson is een van de meest gevierde basketbalsters van de laatste twintig jaar. De 1.98 meter lange Jackson nam  in Londen voor de vierde keer deel aan de Olympische Spelen. Na drie keer zilver, legde de draagster van de Australische vlag met haar team in Londen beslag op het brons. Jackson speelt daarnaast al twaalf jaar in de WNBA in de VS, de belangrijkst competitie voor het vrouwenbasketbal ter wereld. Ze werd twee keer kampioen en drie keer uitgekozen tot meest waardevolle speelster. In 2016 stopte Lauren Jackson met haar basketbal carrière. Stichting Mukomeze is trots dat Jackson ervoor heeft gekozen om zich in te zetten voor de overlevenden van seksueel geweld tijdens de genocide in Rwanda.

Jackson: “Ik ben trots dat ik de eerste ambassadeur voor Mukomeze mag zijn. Ik heb op dit moment een pauze ingelast in mijn basketbalcarrière en focus mij op mijn afstuderen in gender studies aan de Macquarie University. Ik besloot om gender studies te studeren na het lezen van het boek: The Men Who Killed Me: Rwandan Genocide Survivors of Sexual Violence [De mannen die mij hebben vermoord: Rwandese overlevenden van seksueel geweld]. Door het lezen van het boek maakte ik ook kennis met het werk van de stichting Mukomeze en ben ik verscheidene vrouwen gaan sponsoren. Dat heeft mij geleerd hoe sterk de band is tussen sponsor en gesponsorde, en hoe die band een verschil kan maken in het leven van deze vrouwen. Ik ben erg enthousiast over mijn nieuwe rol. Ik hoop dat ik kan helpen de boodschap van Mukomeze uit te dragen en mensen bewust te maken van het werk van de stichting.”

Een van de eerste taken die Lauren als ambassadeur op zich neemt is stichting Mukomeze te helpen sponsorschappen te vinden voor 271 vrouwen in het zuiden van Rwanda. Het zuiden van het land is niet alleen armer, maar het was daar dat de genocide het langste heeft geduurd. Nergens zijn zoveel vrouwen het slachtoffer geworden van verkrachting als in Zuid-Rwanda. Voor 30 euro per vrouw per maand kan stichting Mukomeze deze vrouwen helpen een toekomst op te bouwen.